Vasaloppet/vallaservice

Superskidor till Vasaloppet!

   Vi kan valla! Så om du hör till den modiga skaran som anmält dig till något av loppen - hör av dig till oss så ger vi dig de bästa förutsättningarna i spåret! Med över 20-års erfarenhet av professionell skid- och vallaservice och som en av få utförare av Stål-/Struktursickling kan du förvänta dig ett professionellt resultat.

   SKIDMACKEN ligger 500 meter söder om Vasaloppsstarten. För dig som vill lämna in skidorna för vallning är det med andra ord gångavstånd! Vi har utökade öppettider under Vasaloppsveckan, och du kan lämna in skidorna när du vill, dock senast dagen före loppet, och du hämtar skidorna på morgonen före loppet du valt att åka. Det är bra om du i god tid förbokar plats för vallning.

Boka din vallning här!

Prislista

Vallningspaket Skinskidor
Stål-/Struktursickling + Rill/strukturering
Rengöring och glidimpregnering av skinzonen för bättre glid och fäste750 SEK
Vallningspaket Skinskidor RACE
Stål-/Struktursickling + Rill/strukturering + FPC
Rengöring och glidimpregnering av skinzonen för bättre glid och fäste1 050 SEK
Vallningspaket
Stål-/Struktursickling + Fäste


750 SEK
 
Stål-/Struktursickling + Rillning/strukturering + Fäste
900 SEK
 
Vallningspaket Fluor
Stål-/Struktursickling + Rillning/strukturering + FPC + Fäste

1200 SEK
 
Vallningspaket "Top of the Line"
Stål-/struktursickling + Rillning/Strukturering + FPC + Toppning (Liquid) + Fäste

1400 SEK
 
FPC - Fluor Polymer Coating

Rengöring ingår ej i ovanstående paket

Skidmacken rekommenderar stålsickling för långlopp!

   Stålsickling är den bästa och enklaste metoden med att ta fram en belagsyta utan s.k. mikrohår med. Mikrohåren är förödande för glidet. Vid stenslipning kvarstår mikrohår eftersom stenslipningen är en ”rivande” slipmetod, och även om du med olika metoder (vallning, plexisickling och borstning) försöker avlägsna dessa mikrohår så kommer dessa kvarstå mer eller mindre nere i strukturen på belaget beroende på hur mycket jobb du lagt ner på att avlägsna dessa. Därför måste en stenslipad skida glidvallas för att lägga dessa mikrohår emot belaget och när sedan glidvallan avlägsnas av friktionen (olika beroende på snötyp) så reser sig mikrohåren eftersom och försämrar glidet. Det syns tydligt om du har ett svart belag så kommer du att få en grå yta, först bakom hälen där du har den största friktionen. En stålsicklad skida med avsaknad av mikrohår kan du däremot köra utan glidvalla om du vill.

   En fördel med att kunna köra utan glidvalla är att det fastnar mindre med smuts på ett ovallat belag än ett vallat belag. Smutspålägg försämrar glidet avsevärt under ett långlopp ochså. Det som påverkar glidet mer är rillning/strukturering av glidzonerna. Med båda metoderna (stålsickling/stenslipning) lägger man en grundstruktur, i de flesta förhållanden så ger en kombination med ytterligare rillning/strukturering bättre glid. Det vi ytterligare kan tillföra på belaget är en vattenavstötande förmåga med hjälp av olika fluorvallor. Smutspålägget kan dock öka och hållbarheten emot friktionen är också begränsande. Alternativ med mekanisk påläggning av fluorpolymer kan vara effektivare.

Läs mer om Kuzminsickling här

Bra träning och rätt förberedelser kan göra större skillnad än du tror. Att du tränar bra, äter rätt och laddar de sista dagarna innan ditt lopp innebär också att du maxar dina egna förutsättningar för att få en skön upplevelse, även om du väljer en lång och krävande utmaning.

Här på SKIDMACKEN har vi valt Vitargo som kosttillskott. Vi rekommenderar Carboloader inför loppet! +Electrolyte sportdryck tillsammans med Vitargo bars och gel under loppet!

Efter loppet är det också viktigt att fylla på med protein och kolhydrater för snabbare återhämtning, även då är Vitargo bars ett utmärkt alternativ.Hitta till Skidmacken
Hitta till Skidmacken